lampfitting

Alles wat je moet weten over de lampfitting: een essentieel onderdeel van je verlichting

De lampfitting: een essentieel onderdeel van verlichtingstechnologie

Wanneer we aan verlichting denken, denken we vaak aan de lamp zelf – het gedeelte dat licht uitstraalt. Maar achter elke goede lamp staat een betrouwbare en functionele lampfitting. De lampfitting is het onderdeel dat de lamp op zijn plaats houdt en zorgt voor de elektrische verbinding tussen de lamp en het armatuur.

Er zijn verschillende soorten lampfittingen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. De meest voorkomende fittingen zijn de E27, E14 en GU10 fittingen. De E27-fitting, ook wel bekend als de “grote fitting”, is een van de meest gebruikte fittingen voor algemene verlichtingstoepassingen in huizen en kantoren. Deze fitting is geschikt voor een breed scala aan lampen, zoals gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen.

De E14-fitting, ook wel bekend als de “kleine fitting”, is vergelijkbaar met de E27-fitting maar heeft een kleinere diameter. Deze fitting wordt vaak gebruikt in kleinere armaturen zoals tafellampen en wandlampen. Net als bij de E27-fitting kunnen verschillende soorten lampen worden gebruikt met een E14-fitting.

De GU10-fitting is specifiek ontworpen voor gebruik met halogeen- of LED-spots. Deze fitting heeft twee pinnen die in het armatuur passen en zorgt voor een veilige verbinding tussen de spot en het elektrische circuit.

Bij het kiezen van een lampfitting is het belangrijk om rekening te houden met de specificaties van het armatuur en de gewenste lichtbron. Niet alle fittingen zijn compatibel met elk armatuur en niet alle lampen passen in elke fitting. Het is daarom essentieel om de juiste fitting te kiezen om ervoor te zorgen dat de lamp veilig en correct functioneert.

Naast het bieden van een veilige verbinding tussen de lamp en het armatuur, kan de lampfitting ook invloed hebben op de esthetiek van een verlichtingsopstelling. Sommige fittingen zijn ontworpen om zichtbaar te zijn, terwijl andere juist verborgen worden achter een kap of afdekking. Dit kan een belangrijke overweging zijn bij het kiezen van een fitting, vooral als je op zoek bent naar een specifieke stijl of uitstraling.

Kortom, hoewel de lampfitting vaak over het hoofd wordt gezien, is het een essentieel onderdeel van verlichtingstechnologie. Het zorgt voor de juiste elektrische verbinding tussen de lamp en het armatuur en speelt ook een rol in de algehele esthetiek van de verlichtingsopstelling. Bij het kiezen van een lampfitting is het belangrijk om rekening te houden met compatibiliteit, functionaliteit en stijl, zodat je kunt genieten van optimale verlichting in elke ruimte.

 

4 Veelgestelde Vragen over Lampfittingen: Welke lampvoeten zijn er? Wat is het verschil tussen E27 en E14? Wat betekent E27 bij een lamp? Welke fittingen zijn er

 1. Welke lampvoeten zijn er?
 2. Wat is het verschil tussen E27 en E14?
 3. Wat betekent E27 bij een lamp?
 4. Welke fitting lamp zijn er?

Welke lampvoeten zijn er?

Er zijn verschillende soorten lampvoeten beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende lampvoeten:

 1. Edison-schroeffitting (E27): Dit is een van de meest gebruikte lampvoeten ter wereld. Het heeft een diameter van 27 millimeter en wordt vaak gebruikt voor algemene verlichtingstoepassingen, zoals in huizen, kantoren en openbare ruimtes. Deze fitting is geschikt voor verschillende soorten lampen, zoals gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen.
 2. Edison-kleine schroeffitting (E14): Ook wel bekend als de “kleine schroeffitting”, heeft deze fitting een diameter van 14 millimeter. Het wordt vaak gebruikt in kleinere armaturen zoals tafellampen, wandlampen en decoratieve verlichting. Net als bij de E27-fitting kunnen verschillende soorten lampen worden gebruikt met een E14-fitting.
 3. Bayonetfitting (B22d): Deze fitting is populair in het Verenigd Koninkrijk en sommige andere landen. Het heeft twee nokken die in het armatuur draaien om de lamp op zijn plaats te houden. De B22d-fitting wordt vaak gebruikt voor algemene verlichtingstoepassingen.
 4. GU10-fitting: Deze fitting is specifiek ontworpen voor gebruik met halogeen- of LED-spots. Het heeft twee pinnen die in het armatuur passen om de spot op zijn plaats te houden. De GU10-fitting wordt vaak gebruikt in accentverlichtingstoepassingen, zoals het verlichten van kunstwerken of het creëren van sfeerverlichting.
 5. G4-fitting: Deze fitting wordt vaak gebruikt in laagspanningslampen, zoals halogeenlampen en LED-lampen. Het heeft twee pinnen die in het armatuur passen en wordt vaak gebruikt in kleine armaturen, zoals spotlights en kastverlichting.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van lampvoeten die veel voorkomen. Het is belangrijk om de juiste lampvoet te kiezen die compatibel is met zowel de lamp als het armatuur waarin deze wordt gebruikt. Raadpleeg altijd de specificaties van de lamp en het armatuur om ervoor te zorgen dat ze compatibel zijn voordat je een aankoop doet.

Wat is het verschil tussen E27 en E14?

Het belangrijkste verschil tussen de E27 en E14 lampfittingen is de grootte. De E27-fitting, ook wel bekend als de “grote fitting”, heeft een diameter van 27 millimeter. De E14-fitting, daarentegen, staat bekend als de “kleine fitting” en heeft een diameter van 14 millimeter.

Vanwege het verschil in grootte zijn er enkele verschillen in toepassingen en compatibiliteit tussen deze twee fittingen. Over het algemeen wordt de E27-fitting vaker gebruikt in grotere armaturen, zoals hanglampen, vloerlampen en plafondlampen. Deze fitting is geschikt voor een breed scala aan lampen, waaronder gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen.

De E14-fitting wordt daarentegen vaak gebruikt in kleinere armaturen zoals tafellampen, wandlampjes en sommige plafondarmaturen. Door zijn kleinere formaat past deze fitting beter bij compacte armaturen. Net als bij de E27-fitting kunnen verschillende soorten lampen worden gebruikt met een E14-fitting.

Bij het kiezen tussen een E27- of E14-fitting is het belangrijk om rekening te houden met het armatuur waarin je de lamp wilt plaatsen. Controleer of het armatuur compatibel is met de gewenste fitting voordat je een lamp aanschaft. Daarnaast moet je ook letten op het wattage dat door het armatuur wordt ondersteund om ervoor te zorgen dat je de juiste lichtbron kiest.

Kortom, het verschil tussen de E27- en E14-fittingen zit hem in de grootte en toepassingen. De E27-fitting is groter en wordt vaak gebruikt in grotere armaturen, terwijl de E14-fitting kleiner is en geschikter is voor compactere armaturen. Het is belangrijk om rekening te houden met de specificaties van het armatuur bij het kiezen tussen deze twee fittingen.

Wat betekent E27 bij een lamp?

De term “E27” verwijst naar een specifieke lampfitting, ook wel bekend als de “grote fitting”. De letter “E” staat voor Edison, vernoemd naar de bekende uitvinder Thomas Edison, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van elektrische verlichting. Het getal “27” geeft de diameter van de fitting aan in millimeters.

De E27-fitting is een van de meest gebruikte fittingen voor algemene verlichtingstoepassingen in huizen en kantoren. Deze fitting is geschikt voor een breed scala aan lampen, zoals gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen. Het is belangrijk op te merken dat het getal naast de “E” kan variëren, afhankelijk van de diameter van de fitting. Zo staat E14 bijvoorbeeld voor de “kleine fitting”, met een kleinere diameter dan E27.

Bij het kiezen van een lamp is het essentieel om te controleren welke fitting vereist is voor het armatuur waarin je de lamp wilt gebruiken. Door ervoor te zorgen dat je de juiste fitting hebt, kun je ervoor zorgen dat de lamp veilig en correct functioneert en genieten van optimale verlichting in je ruimte.

Welke fitting lamp zijn er?

Er zijn verschillende soorten lampfittingen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fittingen:

 1. E27-fitting (grote fitting): Dit is een veelgebruikte fitting voor algemene verlichtingstoepassingen in huizen en kantoren. Het is geschikt voor een breed scala aan lampen, zoals gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen.
 2. E14-fitting (kleine fitting): Deze fitting heeft een kleinere diameter dan de E27-fitting en wordt vaak gebruikt in kleinere armaturen zoals tafellampen en wandlampen. Ook hier kunnen verschillende soorten lampen worden gebruikt.
 3. GU10-fitting: Deze fitting is specifiek ontworpen voor gebruik met halogeen- of LED-spots. Het heeft twee pinnen die in het armatuur passen en zorgt voor een veilige verbinding tussen de spot en het elektrische circuit.
 4. G9-fitting: Deze fitting wordt meestal gebruikt voor kleine halogeenlampjes, vooral in decoratieve armaturen zoals kroonluchters.
 5. B22-fitting (bayonetfitting): Dit type fitting wordt voornamelijk gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en sommige andere landen. Het heeft een bajonetsluitingssysteem waarbij de lamp met een draaiende beweging op zijn plaats wordt vergrendeld.
 6. G4-fitting: Deze kleine bipinfitting wordt vaak gebruikt voor kleine halogeen- of LED-lampjes, bijvoorbeeld in bureaulampjes of onderbouwverlichting.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van lampfittingen die veel voorkomen. Het is belangrijk om de juiste fitting te kiezen op basis van de specificaties van het armatuur en de gewenste lichtbron, om ervoor te zorgen dat de lamp veilig en correct functioneert.